За нас

Feb 27, 2024

Националната програма „За жените в науката“


Кандидатстване до 31 март 2024 г.

Category: Всички новини
Posted by: admin

Млади жени учени в областта на природните науки от цяла България имат възможността да кандидатстват за Националните отличия по глобалната програма „За жените в науката“.

Кандидатурите за конкурса могат да бъдат подавани до 31 март 2024 г., като и тази година ще бъдат присъдени три стипендии на стойност 5000 евро всяка.

Основните критерии, на които трябва да отговарят дамите учени, за да кандидатстват по програмата за 2024 г., е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен и да се занимават с изследвания в сферата на природните науки.

Целта на програмата е да отличи научния потенциал на младите жени учени в България, да ги стимулира и поощри да продължават да се занимават с научноизследователска дейност в страната ни. Подробна информация за програмата, включително и формулярът за кандидатстване, са достъпни на www.zajenitevnaukata.bg.

Националната програма е част от глобалната програма на L’Oréal и ЮНЕСКО „За жените в науката“ и има за цел да подпомогне обещаващи млади жени учени в тяхното научно развитие. Повече от 4100 жени в над 110 държави са били наградени досега в рамките на инициативата. В България конкурсът стартира през 2010 г. в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oreal България, като към момента 36 българки са били отличени.

Кандидатурите се оценяват от експертно жури, което се състои от водещи специалисти в сферата на природните науки и представители на партньорите в проекта. Новите носителки на отличията от четиринадесетото издание на програмата ще бъдат обявени на официална церемония, която ще се състои през есента на 2024 г. в София.

© 2024 Софийски университет "Св. Климент Охридски", Физически факултет,